Een aantal goede oefeningen met de kettlebell

Kettlebell oefeningen

De definitie van de ultieme kettlebell workout is voor iedereen anders. Het hangt er hierbij helemaal vanaf welk doel je voor ogen hebt. Wanneer je bijvoorbeeld het doel voor ogen hebt om af te vallen, dan is de workout meer gericht op cardio en dan is deze minder intensief. Wanneer je bijvoorbeeld spiermassa wilt bij trainen, dan is een HIIT-traIning een beter idee. Je kunt diverse trainingen ook gebruiken voor andere doeleinden dan enkel het kweken van spiermassa of afvallen. Cardiotraining bijvoorbeeld, deze kun je gebruiken om af te vallen, maar ook om meer uithoudingsvermogen te creëren. Vandaag nemen we een aantal van de meest populaire kettlebell oefeningen met je door. Weer eens iets anders dan een workout op zo’n standaard roeimachine.

Wat is kettlebell precies?

Als eerst gaan we even kijken naar wat kettlebell nu precies inhoudt. Het is een heel oud sportproduct dat ontstaan is in Rusland. Hier kwam het artikel in de achtiende eeuw al tevoorschijn. De training werd vroeger oorspronkelijk vooral gedaan in het leger.

Een kettlebell wordt soms vergeleken met een kanonskogel, en hier lijkt hij ook een beetje op. Je kunt hem gebruiken voor allerlei soorten trainingen, en ze zijn er in allerlei soorten gewichten. Tegenwoordig zie je ze in bijna elke sportschool wel in overvloed liggen.

Populaire en goede kettlebell oefeningen.

Wat zijn nu de beste en meest populaire oefeningen om met een kettlebell te doen?

Squats.

Om squats te doen met een kettlebell is het belangrijk om met de benen op schouderbreedte te staan. Je houdt vervolgens de kettlebell vast met beide handen op de hoogte van je kin en ellebogen, en je houdt de kettlebell tegen je lichaam aan. Deze houding moet je aanhouden gedurende de hele oefening.
Zak door je knieën, zo ver als dat je zelf kunt. Het is belangrijk om je rug recht te houden tijdens de oefening, en je voeten moeten volledig op de grond blijven! Houd deze positie aan voor ongeveer 2 seconden en ga vervolgens weer rustig aan staan.

Deadliften met een kettlebell.

Om te deadliften plaats je de kettlebell op de grond. Je gaat er overheen staan, dit om te zorgen dat de kettlebell zich direct onder jou bevindt. Vervolgens zet je je voeten zo breed dat deze net iets breder staan dan op schouderbreedte. Span vervolgens je buikspieren aan en zorg ervoor dat je je rug recht houdt. Ga vervolgens lichtjes door de knieën en zorg ervoor dat je je armen strekt totdat je de kettlebell goed kunt vastpakken. Neem vervolgens de kettlebell en duw je heupen vervolgens naar voren om daarna weer rechtop te gaan staan en langzaam terug te gaan richting de beginpositie.

De kettlebell swing

Wanneer je de swing correct wilt uitvoeren, dan zet je eerst de kettlebell voor je neer, net even iets verder dan normaal. Vervolgens laat je jezelf zakken door de heupen enigszins te kantelen en door de knieën te buigen.

Raap vervolgens de kettlebell op en laat hem schommelen door de benen. Schommel naar voor middels een soepele heupbeweging en strek vervolgens de knieën. Het is de bedoeling dat de kettlebell ongeveer tot schouderhoogte komt tijdens de oefening. Laat vervolgens de kettlebell opnieuw naar beneden schommelen zonder dat je hem tegen houdt, en stop hem vervolgens weer tussen de beide benen.

De walking lunges

Dit is nog altijd een hele populaire en toegankelijke oefening voor velen. Houdt één kettlebell goed vast in de linkerhand, houdt een andere kettlebell van hetzelfde gewicht goed vast in de rechterhand. Laat vervolgens de armen naar het lichaam hangen. Zorg ervoor dat de voeten op schouderbreedte staan.
Zet als eerste de linkervoet naar voren, doe dit op exact dezelfde wijze als dat je normaal een stap zou zetten. Laat daarna de achterste knie zakken, deze mag de grond eigenlijk net niet raken. Dit maakt de oefening net iets zwaarder en uitdagender. Wanneer dit wel gebeurt dan is dit in principe geen enkel probleem, maar probeer altijd de grond zo weinig mogelijk, in het ideale geval dus helemaal niet aan te raken.
Zet vervolgens af met het rechterbeen en zet vervolgens de rechtervoet naast de linkervoet. Herhaal deze beweging nu met het rechterbeen, en ga daarna vervolgens weer over op het linkerbeen. Onthoud, je hebt twee kettlebells nodig voor deze oefening.

De windmill

Ga rechtop staan, zet de voeten op schouderbreedte, en houdt één kettlebell in de rechterhand. Strek de rechterarm vervolgens zo ver uit dat de kettlebell zich nu boven het hoofd bevindt. Duw vervolgens de heup naar de rechterzijde en laat het bovenlichaam zakken naar links. Houd tijdens deze oefening altijd de ogen gericht op de kettlebell!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Proudly powered by WordPress | Foresight theme designed by thingsym