Diverse oefeningen bij een HITT-workout

hiit-workout

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Anders gezegd, bij een HITT-workout doe je een korte, maar zeer intensieve workout, voornamelijk om af te vallen. Zowel je cardio als je kracht worden bij een HITT-workout namelijk verbeterd. In dit artikel zullen diverse oefeningen besproken worden, zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan en kunt ervaren wat de voordelen van HITT voor jou zijn. Doe elke oefening zo’n 30 seconden.

Lunge with right kick

Doe een normale lunge. Dit doe je door je bovenlichaam recht te houden, je benen de ene voor de andere te zetten en door je heupen te laten zakken. Bij de lunge with right kick zet je je rechterbeen achter en bij het beƫindigen van de lunge, zwaai je je rechterbeen door naar voren, zodat dit been een beetje omhoog gaat. Doe net alsof je met je tenen tegen een bal trapt. Ga bij het uittrappen met je hele been niet hoger dan je heuphoogte.

Lunge with left kick

Dezelfde oefening als hiervoor, alleen zwaai je nu niet je rechterbeen naar voren en omhoog, maar je linkerbeen. Zorg er dus ook voor dat je linkerbeen dit keer achteraan staat bij het doen van de lunge.

Half burpees

Bij half burpees start je door te staan op handen en voeten, in pomphouding. Leun op je handen om omhoog te komen en spring op. Ga weer terug naar de pomphouding door eerst je handen op de grond te zetten. Dan tik je met je tenen de grond aan (in pomphouding) en leun je weer op je handen om omhoog te komen. Spring op en herhaal.

Squat to jump squat

Zoals de benaming al zegt: doe een squat, doe een sprong, doe een squat. Het is belangrijk om een goede squat te leren, zoek daarom eerst even op hoe je dat moet doen als je het nog niet kan.

Side squat walk

Doe een squat. In het omlaag gaan verplaats je een been. Begin bijvoorbeeld eerst met het verplaatsen van je rechterbeen naar rechts, doe de squat ondertussen, en verplaats ook je linkerbeen naar rechts. Dan doe je het andersom: zet je linkerbeen een beetje naar links, doe de squat ondertussen, en verplaats ook je rechterbeen naar links. Herhaal dit.

Plank kick to crunch right

Ga op handen en voeten staan, je achterwerk moet bij deze oefening omhoog staan. Haal je rechtervoet los van de vloer en steek deze de lucht in. Houd je rechterbeen gestrekt. Zak met je rechterbeen rustig naar beneden, buig je knie en haal je knie naar je buik. Zwaai je been weer terug naar achter en omhoog. Herhaal deze beweging.

Plank kick to crunch left

Dit is dezelfde oefening als hiervoor, alleen haal je nu je linkerbeen los van de vloer en steek je deze de lucht in. Houd je linkerbeen gestrekt. Zak met je linkerbeen rustig naar beneden, buig je knie en haal je knie naar je buik. Zwaai je been weer terug naar achter en omhoog. Herhaal deze beweging.

Up down plank

De up down plank is voor veel mensen een pittige oefening. Ga in plank houding staan. Dit betekent dat je op onderarmen en tenen staat, je lichaam houd je recht, zoals een plank. Voor de up down plank haal je je onderarmen los van de grond en ga je leunen op je handen. Daarna ga je weer terug naar het leunen op je onderarmen. Herhaal dit.

Squat hold

Ga in squat houding staan. Blijf zo voor 30 seconden lang staan, zonder je verder te buigen. Een beetje buigen is reeds voldoende, je moet het een beetje voelen in je bovenbenen. Het is belangrijk om diezelfde houding vol te houden.

Jack knife

Ga op je rug liggen, steek je benen in de lucht en je armen ook. Zowel je benen als je armen moeten bij deze oefening gestrekt blijven. Haal je hoofd een klein beetje op, zodat je met je handen je scheenbenen kan raken. Ga weer terug naar de positie dat je benen en armen recht naar boven gestrekt zijn. Haal je hoofd weer een klein beetje op en raak met je handen je scheenbenen aan. Herhaal deze beweging.

Er zijn nog tal van andere oefeningen die je bij een HITT-workout kunt doen, maar degene die hier besproken werden volstaan al om te doen in een trainingssessie. Zoals je wellicht hebt gemerkt kan je al deze oefeningen doen zonder het gebruik van fitnessapparatuur zoals hometrainers of crosstrainers. Je kunt een HIIT-workout ook doen met fitnessapparatuur. Er zijn zelfs apparaten speciaal ontwikkeld om een HIIT-workout mee te doen. Denk hierbij aan de AirBike Assault Bike.

Het is ook mogelijk om een oefening bijvoorbeeld twee keer te doen in een sessie. Zorg er gewoon voor dat je ongeveer 15-20 minuten volmaakt per sessie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Proudly powered by WordPress | Foresight theme designed by thingsym